Het Wmo

Wet maatschappelijke ondersteuning

Gemeenten moeten ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen.
De gemeente geeft ondersteuning thuis via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
Officieel heet deze wet Wmo 2015.

Ondersteuning thuis vanuit het Wmo

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de ondersteuning van mensen die niet op eigen kracht zelfredzaam zijn. Het gaat bijvoorbeeld om:


Iedere gemeente organiseert de toegang tot ondersteuning op zijn eigen manier. Sommige gemeenten kiezen voor het Wmo-loket. Veel gemeenten kiezen sociale wijkteams waar mensen terecht kunnen met hun hulpvraag. Wat het wijkteam precies doet, verschilt per gemeente.


Ondersteuning die past bij persoonlijke situatie

Meldt iemand zich bij de gemeente met het verzoek om ondersteuning? Dan moet de gemeente onderzoek doen naar de persoonlijke situatie.

 In spoedgevallen is er geen tijd voor onderzoek. De gemeente moet dan binnen 24 tot 48 uur hulp bieden. De gemeente regelt een tijdelijk maatwerkvoorziening zoals (extra) huishoudelijk hulp, begeleiding thuis of opvang elders.  De gemeente start ook meteen het onderzoek naar de persoonlijke situatie. 


Persoonsgebonden budget (pgb)

De gemeente kan onder voorwaarden een persoonsgebonden budget (pgb) geven.

Met een pgb kan de cliënt de ondersteuning zelf kiezen en inhuren. Het geld komt niet op de eigen rekening. De Sociale Verzekeringsbank zorgt voor de betaling.

Zorgverleners met de pgb badge op vanzorgvoorzien.nl kunnen uitbetaald worden met uw pgb door de Sociale Verzekeringsbank. Lees meer..

Login op mijn pgb

Word een pgb- zorgverlener

De pgb-zorgverlener krijgt de pgb badge op vanzorgvoorzien.nl pgb'er

Om als formele pgb-zorgverlener aan de slag te gaan, dien je er eerst voor te zorgen dat je staat ingeschreven in het BIG-register of bij de Kamer van Koophandel (KvK). Bij de KvK moet je ingeschreven staan met SBI-code 86, 87 of 88.